-بیمار ی پیچیدگی برگ یا به نام بیماری لب شتری برگ درحتان هلو وشلیل در شرایط آب و هوای مرطوب و بارانی فصل بهار از ابتدای برگدهی و در طول مراحل مختلف برگدهی در ختان مخصوصا" در ارقام حساس هلو شلیل شیوع پیدا می کند. در اثر خسارت این بیماری برگهای درختان هلو شلیل پیچیده و متورم می شود و رنگ برگها تغییر می یابد و در نتیجه سطح و پوشش سبز درختان کمتر می شود . گاهی شدت خسارت بیماری در ارقام حساس به بیماری به قدری زیاد است که بیش از 90 درصد سطح سبز برگهای درخت از بین می رود . بسته به شدن کم شدن سطح سبز برگهای درختان ،توان گیاه در تولید و تامین موادآلی لازم برای رشد و نمو اندام جدید و به خصوص گل ومیوه کاهش یافته و یا ازبین میرود.وقتی گیاه قادر به تامین موادآلی مورد نیاز از طریق فتوسنتز و تنفس وسایر فعالیت های فیزیولوژیکی نباشد سرعت رشد اندام جدید کم ویا متوقف می شود و خسارت این اختلال در تولید مواد آلی به صورت ریزش گل و میوه ها،ریز شدن میوه ها وکاهش کیفیت میوه ها ظاهر می گردد.هرچه شیوع این بیماری در مراحل اولیه تشکیل میوه شدیدتر باشد ریزش غیر طبیعی میوه ها نیز بیشتر می شود.کنترل این بیماری پس از ظاهر شدن بیماری در برگهای درختان هلو و شلیل با کاربرد قارچکش ها خیلی ضعیف است و بیشتر ین تاکید بر کنترل بیماری با استفاده از قارچکش های مناسب در دوره خواب درختان و قبل از متورم شدن جوانه ها به روش پیشگیری می باشد.بیشتر باغداران منطقه به دلایل مختلف قادر به پیشگیری از این بیماری در دوره خواب درختان نیستند ولذا همیشه با این بیماری با شدت و ضعف متفاوت هرساله مواجه می شوند.بنابراین در مقابله با کاهش خسارت این بیماری و حفظ محصول درختان هلو و شلیل کاربرد گل آمین بسیار موثر و مفید بود و نتایج مثبت و اقتصادی با مصرف گل آمین بدست آمد. مصرف کود تقویتی گل آمین با مشاهده اولین علایم بیماری شروع شده و بسته به شدت بیماری به فواصل 10 الی 15 روز در چند نوبت تکرار می شود.
2-گاهی در منطقه کاربرد غلط سموم موجب برگریزی درختان میوه مخصوصا" در مراحل حساس تشکیل میوه و رشد ونمو اولیه میوه می شود. به عنوان نمونه، کاربرد قارچکش به مقدار بیش ازاندازه در یکی از باغات منطقه دلند موجب ریزش برگ های درختان هلو و آلو در مراحل اولیه رشد ونمو میوه گردید . میوه های کوچک در این مرحله به مواد فتوسنتزی برگها نیاز زیادی دارند و در صورت نرسیدن موادآلی به آنها در معرض خطر ریزش میوه و کاهش محصول قرار داشتند . برای جلوگیری از این خسارت کاربرد گل آمین در چند نوبت توصیه شد و باغدار با مصرف گل آمین در چند نوبت توانست ضمن حفظ و افزایش محصول درخت به برگدهی درختان سرعت بیشتری بدهد.
3- برگدهی در درختان آلو وهلو پس از گلدهی شروع می شود و باتشکیل میوه به تدریج برگ های درختان ظاهر می گردد و برگها باتولید مواد فتوسنتزی نیاز غذایی میوه های در حال رشد را تامین میکنند. در اوایل بهار در بیشتر ایام فصل هوا به مدت طولانی ابری بوده و سرمای بهاری هردو موجب کم شدن فعالیت برگها می شوند. در چنین مواقع به دلیل نرسیدن غذای کافی به میوه های تشکیل شده، باغداران با ریزش های غیر طبیعی میوه ها مواجه می شوند.کاربرد گل آمین که دارای مواد آلی مورد نیاز میوه های در حال رشد می باشد در مراحل حساس اوایل رشد میوه ودر شرایط آب و هوای ابری و خنک توانست از ریزش غیر طبیعی میوه ها جلوگیری نمایدو باغداران نتایج مثبت و تولید اقتصادی مطلوب از کاربرد گل آمین بدست آورند.
4- برنج در مناطق مختلف شهر ستان گنبد کشت می شودو برنج در طول دوره رویش با تنش های گوناگون از قبیل کم آبی، آبشویی عناصر غذایی به دلیل نفوذپذیری زیاد خاک وعدم نگهداری آب،گرمای شدید ،شیوع بیماری بلاست برگی ،شوری آب و خاک وسایر تنش های دیگر مواجه می گردد .در اثر این تنش ها برنج به مدت کوتاه یا طولانی برگهای سبز خود را از دست می دهد یا فعالیت فتوسنتزی آنها به دلیل تنش های ذکر شده بسیار کاهش می یابد و گاهی هم کشاورزان به علت سمپاشی سموم در هوای گرم تابستان موجب گیاهسوزی شدید می شوند. هرچه شدت کاهش فعالیت برگها در اثر این تنش ها بیشتر باشد به همان اندازه روی اجزا عملکرد دانه از قبیل تعداد خوشه،تعداد دانه در خوشه و وزن دانه تاثیر می گذارد. در چنین مواقع کاربرد گل آمین برای تامین نیاز غذایی کوتاه مدت برنج توانست از کاهش محصول در اثر تنش های فوق جلوگیری به عمل آورد و نتایج مثبت از کاربرد گل آمین در رفع مشلات تنش های محیطی بدست آمد و مخصوصا" در اثر شیوع بیماری بلاست برگی ، سطح سبز برگها در اثر حمله این بیماری بسته به شدت حمله آن با درجات متفاوت از بین می رود و خسارت آن به مرحله رشدی برنج داردو اگر شروع بیماری بلاست برنج از مرحله اواخر پنجه زنی به بعد باشد خسارت آن به صورت کاهش تعداد خوشه ،تعداد دانه در خوشه و وزن دانه ظاهر می شود و کاربرد گل آمین در این حالت نیز در جلوگیری از خسارت این بیماری موثر واقع شود.
5- در محیط بسته گلخانه ها گیاهان زراعی از قبیل گوجه فرنگی و خیار دچار محدودیت تابش نور و گاز کربنیک می شوند ودرنتیجه گیاهان در چنین حالات قادر به استفاده کامل از ظرفیت فتوسنتزی خود نیستند و اثر این کمبود ها به صورت کاهش سرعت رشد نمو گیاهان و ریزش میوه و یا تاخیر در گلدهی ظاهر می شود . برای جلوگیری از خسارت چنین تنش های موقتی می توان از کود تقویتی گل آمین دارای مواد لازم برای رشد ونمو استفاده نمود که کاربرد آن در گلخانه ها نتایج مفید ی داشته است.
6- گیاهان زراعی از قبیل گندم و کلزا به دلیل رشد و نمو در زمستان و مخصوصا" در شرایط سرمای اوایل بهار دچار سرمازدگی با شدت و ضعف متفاوت می شوند.با افزایش مواد محلول از قبیل قند ها و پروتئین ها در سلول گیاهان زراعی می توان مقاومت آنها را در برابر سرما زدگی افزایش داد.کود گل آمین با داشتن قند و پروتئین از خسارت سرمازدگی جلوگیری می کند و تحمل آنها را نسبت به یخ زدگی و ایجاد پلاسیدگی بالا می برد.
7- در شرایط گرم تابستان گیاهان زراعی از قبیل ذرت ،سویا و پنبه در اثر بالا رفتن دما و گرما ، مقدار انرژی کمتری توسط فتوسنتز نسبت به انرژی مصرف شده به وسیله تنفس تولید می کنند و در نتیجه در اثر کاهش انرژی مورد نیاز رشد گیاه متوقف می شود یا سرعت رشد گیاه تنزل می یابد. در چنین حالات با مصرف گل آمین می توان بین این دو انرژی تعادل بوجود آورد و روند رشد ونمو گیاها ن زراهی را سرعت بخشید.بنابراین ممکن است بسیاری از گیاهان زراعی و باغی در طول دوره رشد رویشی و زایشی خود با خیلی از عوامل محدود کننده زنده و غیرزنده مواجه شوند که هریک از آنها می توانند در روند رشد ونمو گیاهان اختلال ایجاد نمایند و با توجه به شناخت محیط خود می توان برای جلوگیری از خسارت آنهاو حفظ محصول ازمواد تقویتی و کمک کننده مانند گل آمین استفاده نمود که این کود ضمن برطرف نمودن کمبود های پنهان غذایی ،گیاه را در برابر تنش های محیطی نیز حفظ می نماید.
کلمات کلیدی: